Idag har det varit rätt lugnt, har börjat med bilderna till nästa vecka. Nästan alla är sjuka eller har sjuka barn idag.

FRA-lagen ska tydligen ändras, fast jag har inte hittat hur det är formulerat. Har iofs inte letat så hårt heller. Men jag blev irriterad i morse när de på radion hela tiden pratade om ändringarna men ingen verkade konkret ha sett hur lagförslaget var formulerat.

Många brukar försvara lagen med att har man inget att dölja så spelar det ingen roll. Fast det är ju precis det det gör. Vi har ju haft en stor åsiktregistreringsskandal där staten kartlade folk och som de facto faktiskt påverkade människor liv utan att de visste om det. Vi har kunnat läsa om folk som kunde bli uppsagda eller att de inte fick jobben trots att de ibland var enda sökande i princip.

Problemet med en sådan här lag är att det i stora drag inte spelar någon roll om den finns eller inte. För det räcker med att tillräckligt många anser att ändamålen helgar medlen så kommer det att göras oavsett om det är lagligt eller inte. Vem skulle kontrollera dem? Nä, det är ingen bra situation vi har hamnat i. Jag kan se behoven jag med men metoderna är inte förenliga med integritet.

Inte blir det bättre av att det kan ifrågasättas vilken nytta det gör. Tar man attackerna i New York så har man ju konstaterat att informationen fanns. Men ingen lyckades ta informationen på allvar eller tolka den rätt. Detsamma har skett i miniformat i Finland med den senaste skolskjutningen. Ingen tolkade informationen rätt och handlade utifrån det.

Blog Image©Fredrik Johansson

Jag har börjat arbetet med att kicka igång en ny bloggsajt. Jag tycker inte denna plattform håller måttet så jag kommer att byta. Tills vidare kör jag dubbelt och ni hittar den andra på http://reportagebild.blogspot.com

/Fredrik