De som eventuellt känner igen mig från olika debatter ute på nätet har nog förstått att jag har en rätt liberal inställning till kloningar och annat. Nu har jag själv för första gången sett ett projekt där jag nog inte gillar att det har använts.

Dagens Arbete presenterar i senaste numret ett bildreportage om röda hus. Projektets idé sägs vara att visa på vår, läs alla i samhället, ökade rädsla, isolering och misstänksamhet. Hur vi bygger in oss i skyddande hus där vi har vår trygghet. Hur som helst så har fotografen, Joakim Eneroth, klonat bort en del fönster så att där istället bara är en vägg.

Men där nånstans så föll det för mig. När manipulationen inte riktigt är till för att förstärka budskapet utan snarare skapa budskapet. Det blir liksom hela förutsättningen för att bilden ska kunna skapas. Det känns billigt och inte längre trovärdigt samtidigt så som jag förstår vad fotografen vill ha sagt och bilderna skapar onekligen en känsla av inte vara kontaktbar. Men samtidigt som han påstår detta så har han, i och med bildmanipulationen, inte visat på nått som stöder hans påstående.

Nu redovisas det ju öppet att bilderna är manipulerade och det är jag glad för. Skulle antagligen blivit mycket besviken om jag fått reda på det långt efteråt. Redan nu blir jag lite besviken eftersom jag ser bilderna först och därefter läser informationen om att de är manipulerade.

Det var nyttigt att se bilderna, nu vet jag i alla fall ett fall som är för mycket manipulation för mig. För vi har ju alla våra egna gränser. Det var också nyttigt för att det fick mig att fundera runt mitt eget projekt. Jag gissar att många kommer tycka att det är manipulerat det med, om än med andra metoder. Om en månad får ni se resultatet…

Mvh
Fredrik